През миналия сезон Първа атомна (Козлодуй) завърши на девето място в третия футболен ешелон на Северозапада с актив от 38 точки, а ОФК Локомотив (Мездра) се нареди на 12-та позиция с 37 т. от 16 отбора. През есента мездренските "железничари" загубиха от козлудуйчани като гости с 5:4 (голмайстори: Браиан Стоянов - 2, Илия Илиев и Румен Рангелов), а през пролетта разгромиха тима от крайдунавски град с 5:1 (Валдемар Стоянов - 2, Кирил Кръстев - 2 и Матю Майкъл).

През сезон 2019/2020 Северозападната Трета лига ще бъде в състав от 14 отбора, с два по-малко от миналата година. Причината: първенецът Спартак (Плевен) влезе във Втора професионална лига, Ботев (Луковит) се отказва от участие, а Янтра (Полски Тръмбеш) и Левски 2007 (Левски) изпаднаха в четвъртия футболен ешелон. Новите членове на групата са Дреновец, Видинска област и Ювентус 95 - Малчика, Плевенска област.

© sport-vt.com

Един от клубовете, изпаднали от зоната - Левски 2007 (Левски), е заявил желание да продължи участието си в Трета лига, но от футболната централа във Велико Търново не са уважили това искане, позовавайки се на Наредбата за първенствата и турнирите по футбол в системата на БФС за сезон 2018/2019 г., която е категорична, че заелите последните две места изпадат от групата. Изпадащите през новия сезон остава два.

Останалите двойки на старта на шампионата са: Академик (Свищов) - Ком (Берковица), ОФК Павликени - Бдин 1923 (Видин), Севлиево - Трявна, Локомотив 1927 (Дряново) - Партизан (Червен бряг), Дреновец - Вихър (Славяново) и Янтра 2019 (Габрово) - Ювентус 95 (Малчика).

© sport-vt.com

Всички футболни клубовете ще получат от БФС по десет топки "Joma". Новост в предстоящия шампионат в третия футболен ешелон е въвеждането на Електронно първенство - всеки клуб ще попълва на таблет електронен фиш със съставите, както е в професионалния футбол.

Както и през миналия сезон, по четири отбора от Зонални съвети на БФС във Варна, Велико Търново, Пловдив и София имат право да участват в турнира за Купата на България, а всички третодивизионни клубове задължително участват в турнира за Купата на Аматьорската футболна лига (АФЛ). Паричната санкция при неучастие в последния турнир е 750 лв.