Главната роля в спектакъла изигра родената във Видин Вяра Начева, примабалерина на Щатсопер – Берлин. Като малка тя посещава Детската балетна школа под ръководството на Катя Ангелова в родния си град, по-късно завършва балетното училище в София. Когато разбира, че във Видин ще се играе „Лебедово езеро“, Вяра приема възможността да участва в балета като огромно предизвикателство. „Мечтата, която имах като дете, се изпълни. Това е грандиозен спектакъл и истински подарък, който се поднася на видинчани“ – сподели примабалерината.

Кметът на общината Огнян Ценков поздрави Вяра Начева за блестящото й изпълнение. „За мен, за всички граждани и гости на Видин е изключителна чест, че имахме възможност да гледаме този великолепен спектакъл. Гордея се, че Вие сте наша съгражданка и милеете за родния си град. От цялото си сърце пожелавам успехът да Ви съпътства занапред и да бъдете наш очарователен посланик на изкуството в целия свят!“ – каза Ценков. В знак на признателност той й подари изящна статуетка на балерина, дело на скулптора Александър Пройнов – Апер.

С думи на благодарност видинският кмет се обърна и към маестро Пламен Карталов, директор на Софийска опера и балет, чиято гениална идея за провеждане на Първия летен фестивал е спечелила толкова много привърженици и пожънала такъв голям успех. И на маестрото Огнян Ценков поднесе творба на Апер от патиниран бронз, която носи името СЛАВА, с пожелание за нови творчески постижения.

Летният фестивал продължава днес с представления на „Лебедово езеро“ и на „Зорба Гъркът“ – на 13-ти август.