Първото занимание бе посветено на тайните на кулинарното изкуство. Читалищните дейци показаха на децата как четат готварски книги, да разпознават мерните единици и да разчитат рецепти. Разбира се, придобитите теоретични знания веднага бяха приложени в практиката, като за целта бе изготвено тристепенно меню и осигурени необходимите продукти.
И както подобава на една престижна кухня, бяха сформирани три екипа, които трябваше да приготвят ястията. Така Стивън, Дени и Диди се заеха с приготвянето на таратора, Вики, Иван и Ели започнаха да свещенодействат над хапките и сандвичите, а за Анди, Тихомир и Цвети остана десерта - плодови барчета.
Когато приготвиха всичко, малките готвачи подредиха и трапезата, а двамата майстори, ремонтиращи салона на читалището – кметският наместник Роман Иванов и доброволеца Славчо, се превърнаха в безпристрастно жури. Високите оценки не закъсняха и цялото това кулинарно вълшебство изчезна за миг.
А тайната на малките кулинари бе само една – във всяка хапка по щипка любов.