Дегустацията на чуждестранните кухни на открито бе съпроводена от фолклорен концерт, на които гостите показаха завидно танцово и певческо изкуство.
Кметът на Монтана Златко Живков повери представянето на българската кухня в ръцете на Ели Лозанова инициатор на фестивал Бабина душица.
„Днешния ден е един празник на приятелството”, заяви Живков.
Гостите от Каракал Румъния, водени от зам.-кметът на града Марина Самие представиха традиционна за своя край рецепта за зеле с кайма на пластове, гарнирано със сметана и люти чушки. На трапезата си наредиха блюда с пюре, сланина със сирене, сладки, козунак, както и бутилки с вишновка.
Сръбската кухня бе представена от групата на Пирот с пълнени чушки и лозови сърми с месо, панирани печурки, сладки и солени погачи, различни видове баница, включително с вишни и ванилия, както и кейк облана.
Групата от Бялогард Полша сготви типична за страната супа със салам и яйца, бигос – кисело зеле с месо, пироги с извара и картофи. Традиционна водка и ябълков сок също бяха представени под шатрата им.
Франк Лонго - кмет на френския град Фонтейн и екипът му направиха 220 палачинки за три часа в центъра на Монтана. Пухкавото лакомство бе поднесено с различни видове сладка, включително от орехи.
За фестивала „Бабина душица” имаше и онлайн представяне от италианския град Алпиняно. Кулинарните откриватели от там демонстрираха стара рецепта за сладолед.