Те освежават дъха, тъй като съдържат вещества, които неутрализират действието на бактериите в устата, отговорни за неприятния дъх. Краставиците имат и свойството да потискат активността на раковите клетки в кръвта на човек. Те почистват съдовете от отложените плаки по стените им и помагат за синтеза на инсулин. Учени от Университета в Мериленд са открили връзка между ферментирали хранителни продукти и проявите на социофобия /болезнен и ирационален страх от всякакви социални ситуации/.

При участници в ново изследване, които редовно се хранят с ферментирали зеленчуци като кисели краставички, кисело зеле и кимчи, /пикантна солена корейска туршия/ е установено по-ниско ниво на невротизъм, отколкото при хора, които не обичат кисели туршии. Изследователите твърдят, че пробиотиците /полезните за здравето микроорганизми/ от ферментирали продукти, нормализират чревната микрофлора. Вероятно това спомага за понижаване на нивото на тревожност.

Източник: bgnes.com