Контейнерите за зелени и градински отпадъци са предназначени за събиране на трева, листа, цветя, дървесни изрезки и храсти (окосена трева, плевели, градински резитби, малки клони с дължина до 75 см и диаметър до 7,5 см).

Внимание: Не изхвърляйте в контейнерите за зелени и градински отпадъци: строителни отпадъци, хранителни отпадъци, смесени битови отпадъци, отпадъци от опаковки, пластмаса, гума, фолио, стиропор, кожа, текстил, стъкло и опасни отпадъци!

Контейнерите за хранителни и кухненски (биоразградими) отпадъци са предназначени за събиране на всички остатъци от храна: плодове и зеленчуци, месо и кости (както варени, така и сурови), риба и морски дарове (с изключение на твърди черупки като черупки от стриди), яйца и яйчени черупки, всички видове хлебни изделия (вкл. хляб и сладкиши), ориз, паста, зърнени храни и юфка, насипни чаени листа и утайка от кафе (с изключение на пакетчета чай и кафе на шушулки), супи, сосове, кърита, остатъци от бързо хранене, развалена храна, използвана хартия, хартиени кърпи, салфетки, хартиени торби, вестници, кърпички, клечки за зъби, шишчета, замърсена с храна хартия.

Внимание: Не изхвърляйте в контейнерите за биоразградими отпадъци: строителни отпадъци, опасни отпадъци, смесени битови отпадъци, отпадъци от опаковки, пластмаса, стиропор, стъкло, текстил, кожа, фолио, гума!

За удобство на гражданите върху контейнерите са залепени информационни стикери, които указват какъв вид отпадъци могат да бъдат събирани в тях. Съдовете се обслужват от специализиран сметоизвозен автомобил, предназначен за събиране на биоотпадъци.

Община Мездра призовава жителите на общината да изхвърлят в контейнерите само посочените отпадъчни материали, но не и строителни и опасни отпадъци, текстил, гума, кожа, смесени битови отпадъци!

За допълнителна информация: тел. 0885 68 59 86 и 0910 920 08, звено „Екология“ в Община Мездра.