Поради факта, че маргаринът е създаден от
растителни мазнини с по-течна форма, учените използват метод, наречен
хидрогенация, за да я втвърдят. Резултатът е формирането на доста
вредните трансмазнини. Те намаляват добрия холестерол и покачват лошия.
Дори увеличават риска от развиването на коронарна болест на сърцето.
Предимствата на маслото са очевидно, макар и да съдържа наситени мазнини
– това е естествен продукт от краве мляко, съдържащ витамин A и E,
докато маргаринът не може да се похвали със същото.
Истината обаче е, че не е препоръчително да прекалявате нито с маслото,
нито с маргарина. Опитайте се да ограничите консумацията им или ги
заменете със зехтин.
Източник: actualno.com © Actualno.com
• Здраве • 495 • 0
Кое е по-добре да хапвате - масло или маргарин?
Какво може да се намери по-често в
хладилника ви - масло или маргарин? А знаете ли каква е разликата между
двете? Отговорът дава ASAP Science.
Маслото е млечен продукт, направен от прясна или ферментирала бита
сметана или директно от мляко. То съдържа и множество наситени
мазнини, отговорни за кардиоваскуларните заболявания – в една лъжичка се
крият цели 35 калории.
Маргаринът пък се създава предимно от растителни мазнини, които имат
сходен, но и едновременно с това – различен химичен състав спрямо
маслото. Съответно – мазнините в него са ненаситени.