В нарушение най-малкото на моралните норми обаче в подготовката за партийното мероприятие по нареждане на кмета на община Мездра са ангажирани активно служители на Общинското предприятие "Чистота". Поляната около паметника и подстъпите към него са окосени и почистени, в което са впрегнати ударно работници от комуналната фирма.

Осигурена е дори охрана на монумента, тъй като наскоро той е бил надраскан от неизвестни лица с графити - фашистки символи и противоантифашистки надписи. Ангажирана е и частна фирма, за да почисти с пясъкоструйка надписите по паметника, на която едва ли ще бъде платено за извършената услуга от партийната каса. Компресорът за почистването е осигурен безвъзмездно от мездренската строителна фирма "ЛКС".

Това не е първият случай, в който кметът на Мездра си позволява да злоупотребява със служебното си положение в подкрепа на политическата сила, на която симпатизира. По време на предизборната кампания за президентските избори миналата година той използва в качеството си на длъжностно лице празника на село Царевец - Димитровден, за да проведе нерегламентирана предизборна агитация в подкрепа на тогавашния кандидат за президент ген. Румен Радев, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП.

На фона активната ангажираност на кмета на Мездра, който е орган на изпълнителната власт в общината, в подготовката на предстоящата партийна проява, буди недоумение липсата на каквато и да е реакция от негова страна спрямо позорния гаф, който сътвориха навръх 2 юни служители от Общинската администрация.

Тогава в 12:00 часа, вместо регламентираните две минути в знак на почит към паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България, сирените в Мездра подадоха сигнал има-няма 15-ина секунди.

"Да не дава Господ да се случи нещо лошо, няма и да разберем!", жалваха се по този повод възмутени граждани.