Успешното реализиране на първия и втория етап от проекта за воден цикъл, въведената в експлоатация Пречиствателна станция за отпадни води, както и предстоящото изграждане на довеждащ водопровод от язовир "Среченска бара", Каменов отбеляза като едно предизвикателство пред екипа му, което вече е във финална фаза.

В рамките на публичния отчет градоначалникът представи предвидените промени в обществения транспорт. "С общи усилия успяхме да запазим екологичния транспорт на Враца, като от този месец в града и населените места ще се движат 14 чисто нови автобуси. Осигурени са средства и за закупуването на 9 чисто нови тролейбуси и 13 чисто нови електробуси, като успоредно с това въведохме нова транспортна схема, която позволява по-голяма ефективност и включва необхванати до момента райони", каза в тази връзка кметът на Враца.

В представянето на постигнатото за изминалите четири години акцент бе и разкриването на над 2 000 работни места, благодарение на изграждащите се производствени мощности на чуждестранните компании "МД Електроник" и "Теклас".

В сферата на образованието са инвестирани над 17 млн. лв., като са обновени базите на 80% от детските и учебните заведения в града. "Обектите от образователната инфраструктура, които модернизираме, не са ремонтирани от десетилетия. Същевременно успяхме да реновираме и сградите, в които се помещават филиалите на двете висши учебни заведения. В мопмента във Враца се обучават над 1200 студенти, като съм уверен, че техният брой ще се увеличава с всяка следваща година. С моя екип и с подкрепата на родителите започнахме поетапното въвеждане на метода "Монтесори" в детските градини", коментира Каменов.

На отчета бе представен и променящият се облик на градската среда, реконструираните паркове и детски площадки, както и санираните 29 жилищни сгради във Враца.

Каменов заяви, че социалната политика на местната администрация не е просто един нормативен документ, а реални действия. "В момента функционират 13 социални услуги, а с изпълняваните проекти от Общината до 2020 г. техният брой ще бъде 22, което ще осигури подкрепа на над 700 лица в неравностойно положение", заяви градоначалникът.

В представянето на реализираните проекти за периода 2015-2019 г. бяха посочени инвестираните над 3 млн. лв. в пътища в малките населени места на Враца и новоизградените храмове и параклиси, както и новият модел на управление на Общинското предприятие "БКС", благодарение на който предприятието е с нова специализирана техника и значително по-голяма ефективност.

В рамките на публичния отчет, кметът посочи постигнатото в сферата на младежките дейности, туризма, културата и спорта.

"Благодаря Ви за подкрепата през изминалите 4 години. Показахме, че заедно можем и ще променим Враца, защото градът е на всеки един от нас, завърши представянето на отчета за мандат 2015-2019 г. Калин Каменов.

На събитието, което се проведе пред сградата на Община Враца, присъстваха още областният управител Малина Николова, заместник-областният управител Мирослав Комитски, заместник-кметът Петя Долапчиева, секретарят на местната администрация Нина Дакева, общински съветници, директори на държавни и местни администрации, на детски, учебни и здравни заведения, представители на бизнеса, спорта и културата, граждани.