Той извинява закъсненията си с лилиум, а прясно спечеления си „Оскар“ на цветарите посреща с алкохолен виц. Единствените сърца, които не успява да разтопи с намигване, иронично, се оказват тези на дъщеря му и бившата му съпруга.

Как оцелява един мъж, възпитаван да изкарва прехраната си с кал по ръцете си, когато целият му бизнес се измества онлайн? Ето този въпрос служи като завръзка на режисирания от самия Истууд „Трафикантът“, а отговорът намираме още в заглавието. Легендарният актьор, съвсем очаквано, се справя повече от блестящо в ролята си на 90-годишен дядо, тръгнал да изкарва лесни пари по трънлив път. Ърл е златна мина за наркобароните – почти целият му живот преминава в любимия му пикап (който в крайна сметка сменя с друг, отговарящ на „заплатата“ му модел), а в дългогодишния си опит на пътя не е получавал и един акт за неправилно шофиране. Бял и възрастен, той почти не привлича вниманието на органите на реда, а умът му – макар и вече не толкова бърз, е остър като бръснач.

И както може да се случи само във филм – първите си обучения по „модерни технологии“ той получава от „дребните риби“ в картела, с които се сприятелява сякаш мигновено. Най-важният урок обаче прозира на финала – един автомобил и една златна гривна по-късно: Можех да си купя всичко, но не и време.

Думите на Истууд се забиват в сърцето на зрителя в последните минути на „Трафикантът“, в които и той, а и ние пред големия екран, осъзнаваме, че всяка секунда, прекарана със семейството трябва да се цени повече от златото.

Поредното заглавие на 88-годишния кинодеец е вдъхновено от реални събития, като използва за основа статия на New York Times, описваща премеждията в живота на Лео Шарп – уважаван градинар, който започва да превозва кокаин (на стойност до над 3 милиона долара) на стари години. Филмът пък прави премиерата си във възможно най-подходящото време – малко преди раздаването на оскарите. Причината се крие в участието на Брадли Купър под значката на агент Колин Бейтс. Младият холивудски ас не получава достатъчно екранно време, за да разгърне впечатляващ актьорски потенциал на екрана, но еуфорията около режисьорския му дебют „Роди се звезда“ със сигурност ще „заведе“ редица фенове на кино.

* Премиерата на най-новия филм на Клин Истуд - "Трафикантът" е на 1-ви февруари в България и кино "Роял" - Мездра