Цветолюб Цоков е завършил Художествената гимназия в София и през целия си живот е отдаден на изкуството да пресътворява красота. Картините му впечатляват с дълбоката си перспектива и скритите в тях човешки послания. В тях преобладават пейзажи, красиви цветя, рибарски лодки, стари къщи и икони.

В експозицията бяха представени 12 платна, от които осем пейзажа и четири натюрморта. Всяка една от картините е наситена с особено настроение и позитивнни послания, пресътворени в богатата цветова гама с преобладаващи топли и светли тонове. Картините „Двама под дъжда“, „Есен в гората“, Лещен“, „Пролет“, „Винаги заедно“, та дори и маринистичната „Морска буря“, внушават едно одухотворено, смирено и тихо преклонение пред величието на природата. Именно този почти идиличен поглед на света около нас представя и творческото търсене на автора.

През последните години Цветолюб Цоков представя свои самостоятелни изложби в Тетевен и родното си село Голям извор, в Козлодуй, участва в благотворителни кампании. Негови картини има в галерии във Франция, Германия и други европейски стани.

Той работи в различни стилове, дърворезба, скулптура, но зад гърба си има и изрисувани две детски градини в Мездра и Враца, зографисани две църкви – „Св. Димитър” в село Боденец и „Св. Софроний Врачански” в Дърманци.

За MediaNews Цветолюб Цоков сподели, че за него рисуването не е просто акт, а философия. Философията на човешкото съществуване и вечното търсене на хармонията между човешката душа и магията на природата.

От името на Община Мездра заместник-кметът инж. Николинка Кътовска поздрави Цветолюб Цоков с изложбата и пожела на твореца да продължи да твори и да радва с картините си почитателите на изобразителното изкуство..