Той има повече от 25 участия в изложби, симпозиуми и пленери в Европа и света. Само десет са участията му по линия на FIDEM. Правил е и 10 самостоятелни изложби в Монтана. Негови творби са откупени от Бритиш музеум Лондон, Музея на чуждестранното изкуство “А. С. Пушкин” Москва, музея на Данте Алигиери в Равена Италия, галерия Медиалия в Манхатън Ню Йорк, както и от някои специализирани галерии в Унгария и Словения. Негови произведения са притежание на Националната художествена галерия в София, Софийска градска галерия, много галерии в страната, също така и колекционери от САЩ, Германия и Австралия.

Той е автор на две книги с поезия и на 7 книги с проза. Член е на Съюза на българските писатели, на СБХ и СБЖ.

Той е почетен гражданин на Монтана от 2003-та година.

Неговото обръщение към всеки е „колега“ и „колежке“.

Ако го попитате какъв е, ще ви отговори : „Абе, къв съм, знам ли къв съм, те такъв - пенкелер работа !

Това е Теодоси Антонов !

Снощи, в Художествена галерия “Кирил Петров”, той събра „кореняци кутловчани, михайловградчани и монтанчани, а също така и „приоданците“ в нашия град“, за да обяви, с десет месеца закъснение, че е станал на 75 години. Оплака се, че много негови работи са се натрупали, и затова решил да дари на Художествена галерия “Кирил Петров” и на Историческия музей в Монтана колекция от живопис, медали, пластики и рисунки. Представи и две свои нови книги “Моите влакове” и “Химия на веселието”.

Директорът на РБ „Гео Милев“ Анелия Иванова – Тодорова, успя да го изненада, като му подари снимка, направена в библиотеката с посланието: „Колего, и нали си знаеш, такива като тебе и у Америка нема ! Бъди здрав, щастлив и вдъхновен !“.