Бурно продължиха дебатите и по двата казуса. Според един от съветниците бяха отвратителни дебати, според друг - колоритни, а трети ги нарече "щурави". Местните сенатори се стреляха от упор с обвинения за конфликт на интереси, търговия с влияние, финансови интереси, задкулисие, политически манипулации, манипулиране на общественото мнение чрез медиите. В залата се чуха възмущения, че това да се освобождава зам.-председател било прецедент, че никой на никого не бил началник сред съветниците, че Христов трябвало да си вземе забележка. Поведението му бе подложено на обсъждане, като на "другарски съд" от времето на соца.

Той на свой ред заяви, че проблемът не бил в неговото поведение, а в това, което казва. Допълни, че бил потресен от колегите си, които явно се шегували с този документ. Според него те са му приписали собствените си грехове, тъй като на предното заседание се държали именно по начина, по който описват неговото поведение. Дамяновска категорично отрече да е нарушила Правилника и заяви, че за всяко свое отсъствие е уведомявала, както си му е реда. Започна се люта битка за това кой какъв е и има ли морал...

Кметът Калин Каменов, който е известен с умението си да запазва самообладание, този път не се сдържа и призова съветниците да спазват добрия тон и "ако искат да излязат навън и да се карат, да се щипят колкото искат…"

По време на словесните атаки в залата се случи и нещо изненадващо - появи се ефимерна коалиция между ГЕРБ и БСП. Христов защити Дамяновска като каза, че за отсъствията си представяла документи, доказващи проблеми със здравословното й състояние. Тя пък сподели мнение, че буйният темперамент на Христов не значи, че той няма качества на общински съветник.

В крайна сметка "другарският съд” беше прекратен с гласуване. По точка втора „За” гласуваха само 8 съветници, „Против” бяха 21, а 6-ма се въздържаха и така предложението Христов да сдаде поста не беше прието. Мястото си на заместник-председател запази и Дамяновска. "Против" предложението за нейното освобождаване гласуваха 22-ма съветници, 7 бяха "За" и 1 въздържал се.