В изследването са взели участие 3500 жени и 3000 хиляди мъже, които били над 40-годишна възраст. Доброволците взели участие в тестове за когнитивни функции под контрола на учените. Изследването показва, че хората, които работили до 30 часа на седмица имали голям когнитивен спад, в сравнение с онези, които изобщо не работели.

Авторът на проучването професор Колин Маккензи обяснява, че в него имало различни елементи, които показват способността на участниците да четат думи на глас, да съпоставят букви и цифри в текстове и да смятат. Известна степен на интелектуално стимулиране е подходяща дейност в по-зряла възраст, например при решаването на главоблъсканици и кръстословици, но прекалената стимулация има противоположен ефект.

Професор Колин Маккензи допълва, че много страни обсъждат въпроса за повишаване на пенсионната възраст, което ще кара хората да работят повече. По думите му е много важно е работните дни да бъдат редуцирани до три в седмицата.

Според него е много тънка границата между поддържането на активността на мозъка и прекаленото му натоварване, което предизвиква стрес и има други отрицателни последици.

Макензи смята, че най-доброто решение за хората над 40 години е работата на непълен работен ден. По този начин те ще тренират мозъка си достатъчно, но няма да са прекалено изтощени. Експертът предлага на хората да намерят баланса в своя живот, а да не се преуморяват, когато са над 40 години. Според него това може да има решаващо влияние на общото им здравословно състояние, пише cluber.com.ua.