Уралските химици са измислили специален метод, при който се променят свойствата на дрождите и се използват подходящи вкусови добавки. При варенето на бирата, не предизвикваща махмурлук, се използват водорасли хлорела, както и екстракт от корена на растението кудзу. Те намалявали значително токсичното въздействие на алкохола. На базата на отходните продукти на пивоварното производство в лабораторията са разработили още и технология за производство на бисквити. Става дума за разварения хмел, оставащ след изготвянето на бирата, и пивната мъст, в която се съдържат полезни за човешкия организъм витамини, пребиотици, нишесте и целулоза.
По-рано производителите на алкохол алармираха, че руските потребители на напитки с градус рязко са преминали на евтино вино. Любителите на чашката предпочитали предимно вино, местно производство, чиято цена за бутилка не надхвърля 300 рубли или около 4 евро. Вносните качествени вина струват двойно и тройно по-скъпо. Експерти обясняват новата тенденция в алкохолните предпочитания на руснаците с намалената им покупателна способност. Преди време руският Министерски съвет със свое постановление забрани покупката на вносни вина за нуждите на държавните и общински органи, с цел протекция на родното производство.