В началото с едноминутно мълчание и ставане на крака присъстващите почетоха паметта на дългогодишните членове на Краеведското дружество Петър Кръстев и Иван Минев, които си отидоха от този свят в края на миналата година.

Особена атмосфера на четенията придадоха мултимедийната презентация "95 години гимназиално образование в гр. Мездра", представена от Клуб "Млад краевед" при Средно училище "Иван Вазов" с ръководител Данаил Димитров и възстановката на народния обичай "Светого" (Св. 40 мъченици), пресъздаден от Групата за автентичен фолклор при НЧ "Наука-1919" - с. Лик с ръководител Марияна Димитрова.

Доайенът на народните инструменталисти в Северозапада - 86-годишният бай Георги Димитров от село Лик, многократен златен медалист от Националния събор на българското народно творчество в Копривщица, изпълни любими народни мелодии на окарина, а ученици от Клуб "От раклата на баба" при Професионална гимназия "Алеко Константинов" с ръководител инж. Христинка Минова подредиха кулинарна изложба с типични за нашия регион ястия.

По време на краеведските четения бяха представени 12 проучвания за миналото на родния край, обособени в две сесии. Първата сесия включваше разработките на Ивана Захариева "Цвекьето на баба Ристана Петкова от село Зверино", на Анета Дилова Раздумки от село Баница" (откъс от подготвената за печат книга "Раздумки. Неподправени случки и разкази от ежедневието"), на Милка Пухалска "Как се вари сапун в село Долна Кремена" и "Деветте бреста - приказка за трудолюбието, честността и добротата между хората", на Цветко Стеев "Бележки за река Джърньовница в землището на село Игнатица" и на Рени Митева "За изчезващите сламници, обори, зимници и вещи".

Във втората сесия бяха представени изследванията на Тошко Марински "Ислямизацията на село Кален и на околните селища по време на османското иго в българските земи", на д-р ф. н. Христина Маринска "Учителят в контекста на XX век според училищния архив на село Кален" (откъс от подготвената за печат книга "Кален - местен говор и просветно-училищно дело"), на Димитрина Иванова "Държавното каменоделно училище в село Кунино, Врачанско - единственото по рода си на Балканите", на Иван Братинов "Поручик Марин Христов Иванов - учител, патриот, герой" и на Мирослав Гетов "Към историята на кметската институция в община Мездра (1899-2018 г.)".

Всички участници в четенията получиха грамоти от ръководството на НЧ "Просвета-1925" - Мездра.