Ограничителен режим на електроснабдяването се въвежда с решение на министъра при непреодолими събития. За издадените разрешения от министър Румен Радев са уведомени КЕВР и ЕК, стана ясно по време на изслушването на енергийния министър Румен Радев по искане на ПП "Възраждане" за снежното бедствие, когато хиляди домакинства останаха дни наред без ток.

За градските райони до 2 часа трябва да започне организация по възстановяване на електрозахранването, а за извънградски райони срокът е до 4 часа.

Ако до 24 часа след изтичане на ограничителния срок все още не е възстановено електрозахранването, се заплаща 30 лева обезщетение на всеки клиент, за всеки следващи 12 часа - по 20 лева на клиент. Предстои да се изготви доклад.

Комисията ще бъде безкомпромисна при нарушения, КЕВР ще защити интересите на потребителите, увери Иван Иванов.

Комисията не е намалила заявените от ЕРП-та средства за инвестиционни намерения. За 6 години тези средства възлизат на над 1,2 милиарда лева. Инвестициите са уважени такива, каквито са заявени от дружествата, подчерта още Иван Иванов и обясни, че КЕВР ги стимулирала да правят инвестиции.

Министър Румен Радев благодари на аварийните екипи: "Това са достойните хора, на които дължим отстраняването на авариите".

Според социалиста Драгомир Стойнев изслушването е навременно. Той е възмутен, че има населени места, в които дни е нямало ток, и попита дали КЕВР следи дали инвестициите на ЕРП-ата са изпълнени.

Хората са притеснени и не могат да разберат как три дни може да няма електрозахранване, подчерта червеният депутат.

Той попита имат ли ЕРП-ата достатъчно аварийни екипи, за които така или иначе българският народ си плаща.

Иван Иванов обясни, че изрично ще настоява за проверка колко са аварийните екипи. Иначе КЕВР глобявала дружествата за неизпълнени инвестиционни намерения.

Министърът на енергетиката обясни, че през септември са проверени дружествата за готовността им за зимния сезон. Между 30-50 000 километра мрежи поддържат ЕРП-ата, стана ясно от думите му.