Страната ни компенсира неравномерното разпределение на водните ресурси, както и фактът, че не е особен богата на реки, с множество минерални извори, чиито лековити води се използват за профилактика и лечение на различни заболявания и са от ключово значение за туристическия бизнес като неотменима част от СПА туризма. А равномерно разпределени ли са минералните извори и къде има най-много минерални извори в България разберете от статията.

Минералните извори в България – къде има най-много?

Наричат минералните извори в страната ни „познатото-непознато богатство“. Макар да се използват много от тях от незапомнени времена – тези в Германея (Сапарева баня), Аугуста Траяна (Стара Загора), Медиус (Сандански) са били познати още на древните траки, населявали територията ни 2000 години пр.н.е., макар около изворите да са възниквали първите селища и първите обществени бани, макар да е ясен точният състав на водите на изворите, за профилактиката и лечението на кои заболявания са подходящи и за кои са противопоказни, много от минералните извори у нас остават частично непознати и с недостатъчно използван капацитет или дори непроучени.

Вероятно това е напълно очаквано, като се има предвид, че страната ни е на второ място в Европа и на трето в света по богатство на минерални води, което прави трудно проучването и използването на всички. Така например в села в Асеновградско има минерални извори със сяра, изключително ценни за лечението на кожни заболявания, които са известни само на местните хора и не са пригодени за обществено ползване или за СПА туризъм.

Регистрираните находищата на минерална вода у нас общо общинска и държавна собственост са около 150 с над 500 извора, които са изследвани изцяло и с доказана полза за профилактика и лечение на редица заболявания. Страната ни се гордее с наличието на всички познати класове минерална вода. Освен с тези регистрирани находища България разполага и с многобройни находища на натурална изворна вода, които не са регистрирани официално, което прави трудно да се определи къде в страната ни има най-много минерални извори, ако говорим по принцип, а не по официални данни.

Официалните данни сочат, че минералните извори, които са държавна собственост, са в пъти повече от тези, които са общинска, както и че най-голям е броят на сондажите в градовете Баня – Карловско, Гулиина баня, Велинград, Добринище, Нареченски бани, Огняново, Симитли, Хисаря, Варна, като във Варна и областта броят е най-голям. Ако търсим къде има най-много минерални извори в България, визирайки конкретен град, то отговорът отново е Варна, следвана от Хисаря и Велинград.

Известно е, че в Южна България броят на находищата е няколко пъти по-голям от този в Северна България. Пълният регистър на ресурсите на минералните води – публична общинска собственост и държавна собственост, разделени в два отделни регистъра и по находища, може да откриете в сайта на Министерство на околната среда и водите, но освен тях има значителен брой нерегистрирани минерални извори, които също са част от водното богатство на страната.

Известно е че само около 30% от минералната вода у нас се използва пълноценно. Въпреки че 70% от проучените минерални извори са със слабо минерализирана вода, тоест подходящи са за ежедневна употреба без риск за здравето и без противопоказания, това не помага за по-пълноценната употреба на по-висок процент от минералната вода у нас. В случай, че консумирате минерална вода, която не спада към т.нар ниско минерализирана, не пропускайте да я редувате с изворна с ниско съдържание на минерали и дори с чешмяна вода.

Важно е и да съобразите своите хронични заболявания и посочените противопоказания за избраната от вас минерална вода за пиене и къпане, за да не се окаже, че вредите на тялото си вместо да му помагате да се възстанови и излекува. Задължително се консултирайте с лекар, преди да предприемете балнеолечение независимо дали ще използвате ценните изворни минерални води само за бани, или и за вътрешен прием.

Любопитен факт, свързан с минералните извори в страната ни, е че повечето от тях са с естествено топла и дори гореща минерална вода, като най-топъл – малко над 100 градуса – е гейзерът в Сапарева баня. Неговите 103 градуса го правят най-горещият не само у нас, но и на Балканите, увеличавайки популярността му и на населеното място, в което се намира. Като цяло минералните извори у нас подпомагат развитието на туризма, като СПА туризмът заема значим дял от общите туристически услуги, които България предлага.

Източник: actualno.com