„През последните 4 години ИТ общността във Враца натрупа критична маса от хора. В резултат на курсовете ни по програмиране 24 души работят като програмисти за 3 компании във Враца. Вярваме, че сме стигнали етап, в който е важно да се обособи споделено работно пространство (coworking space) с капацитет 25 места, което да събере ИТ общността във Враца физически на едно място. Така малките фирми и хора на свободна практика по-лесно ще споделят знания и умения и ще създадат креативна работна среда, която ще им позволи да се развиват по-бързо и да намират повече клиенти и проекти. Освен това ще даде възможност на „дигитални номади“ и малки ИТ екипи да дойдат да работят от Враца за няколко дни, да се организират още интересни ИТ събития и така да се обогати екосистемата във Враца“, обясниха мотивите зад креативната си идея основателите на „Враца софтуер общество“.

Със съдействието на Община Враца сдружението разполага с пространство в сградата на бившата детска градина срещу Езиковата гимназия. Помещението обаче се нуждае от ремонт, за да може да функционира като споделено работно пространство. Работата вече е започнала с помощта на местната фирма „Чех Пласт“, която поставила дограма без никаква търговска надценка. Предстои да се ремонтират покривът, стените и настилките в помещението. Трябва също оборудване (офис-техника, мултимедия и консумативи), за да се посрещнат нуждите на „дигиталните номади“. Идеята е, ако се съберат достатъчно средства да се поставят и плъзгащи врати, които да разделят пространството и да позволяват провеждането на срещи и събития като "Power Week", например. Идейният проект (на снимката) предвижда много мобилни елементи в новия интериор на плануваното споделено ИТ пространство. По предварителни разчети минималният бюджет, с идеята може да се реализира, е в размер на около 40 000 лв.

„Надяваме се на съдействие от Ваша страна, за да продължим да развиваме дигиталната индустрия във Враца и да го правим в по-големи мащаби“, апелираха още от „Враца софтуер“.

За каузата им може да се дарява на посочената по-долу сметка.

Банкова сметка:

BG59PRCB92301047557719

PRCBBGSF

ПроКредит Банк


Източник: kmeta.bg