© БНР

"За да обявим кампанията, тя е изключително целенасочена, тъй като микробусът ни е дарен 2008-ма година, а ние сме едно голямо социално заведение с 50 потребители. 4 са социалните услуги, три от които за 30 деца, отглеждани в социални услуги за резидентна грижа, т.е. това е постоянният им дом. Други 20 деца са от местната общност, които приемаме в Дневен център за деца с увреждания. Именно транспортът на тези дечица от територията на цялата община се осъществява три пъти на ден, за да бъдат взети децата или от домовете, или от училищата, в които учат и да бъдат докарани в дневния център за специализирана помощ - за работа с логопед, рехабилитатор, специални педагози. Така че превозното средство ни свърши чудесна работа през всичките тези години, но амортизациите са големи. Микробусът буквално ръждяса. Няма как да се движи по пътя и съвсем целенасочено беше обявена тази кампания."

Сумата, която е събрана надвишава в пъти очакваната, каза директорът на комплекса. Предстои да бъде обявена обществена поръчка за превозното средство.

Благотворителната кампания е обявена от Националното сдружение на сираците в България. От неправителствената организация разбират за необходимостта от превозно от директора на комплекса.

"Това са инцидентни ситуации. С директорката на дома в Роман г-жа Ивет Симеонова проведохме разговор, в който тя сподели, че техният микробус рухнал. Отново е на ремонт в София. Чудеше се откъде да намери четири, пет хиляди лева за ремонта на този бус и аз я помолих да изпрати снимки, за да видя за какво става въпрос... Изглеждаше в окаяно състояние. Тогава спонтанно реших и предложих на директорката, ако няма нищо против, ние да популяризираме чрез медиите, както и чрез социални платформи, нуждата от нов микробус за социалния център. Тогава тя с притеснение прие подобен тип подкрепа, защото сподели, че изобщо не може да си мечтае за чисто нов микробус," обясни председателят на Националното сдружение на сираците в България Слави Михайлов.

За по-малко от два месеца от Комплекса за социални услуги за деца и семейства в Роман успяват да съберат средства за ново превозно средство, но е нужно държавата да има механизъм, по който да реагира в подобни ситуации, коментира Слави Михайлов.