Честването на 24 май във Враца започна с шествие, водено от деца отличници и от над 60 ученици, носещи 25-метрово българско знаме. Националният трибагреник премина по централния булевард "Никола Войводов" и бе съпроводен с много аплодисменти от жители и гости на града. В пъстрата колона се включиха кметът Калин Каменов, председателят на Общинския съвет Румен Антов, заместник-кметовете Петя Долапчиева и Мария Попова, общински съветници, културни дейци, ученици, граждани.

Тържеството по случай духовния български празник се състоя пред паметника на светите братя Кирил и Методий и бе открито със стихотворението "24 май", изпълнено от възпитаничката на Начално училище "Св. Софроний Врачански" Юлиета Велчева.

Водосвет за здраве и благополучие отслужи Негово Високопреосвещенство Врачанският Митрополит Григорий, в съслужие с отци от епархията.

На тържеството присъстваха още министърът на регионалното развитие и благоустройство инж. Петя Аврамова, народни представители, областният управител Малина Николова, общински съветници и директори на образователни и културни институции.

Празничното честване завърши с красотата на фолклорното изкуство, в изпълнение на танцьорите от Представителен танцов състав "Радост" при Община Враца.

В програма участие взеха още Духовият оркестър при Читалище "Развитие-1869", с диригент Бойчо Димов, Средношколският хор на СУ „Отец Паисий”, с диригент МомчилТомов, мажоретния състав и младежкия духов оркестър към Центъра за подкрепа на личностно развитие "Център за работа с деца".

В знак на признателност, преклонение и почит пред паметника на двамата равноапостоли бяха поднесени венци и цветя.

Празничната програма продължава в 20:00 часа, когато на площад „Христо Ботев“ официално ще бъдат открити "Ботеви дни 2019“. От 20:30 часа започва концертътна рок музикантите от "Фондацията“, а след това на сградата на НЧ "Развитие 1869" ще бъде представено уникално триизмерно шоу, посветено на българската писменост и култура.