Какво да присъства на трапезата на Бъдни вечер:

  • Тиквеник

Сладък и ароматен, тиквеникът носи усещане за уют и домашна топлина. Той символизира сладкия живот и изобилието през идната година.

  • Чушки с боб / Постен боб

Това е едно от най-традиционните ястия за Бъдни вечер – семпло, но много засищащо. Бобът се свързва с плодородието и силата на семейството.

  • Содена питка

Питката е сърцето на празничната трапеза. В нея често се слага пара, която носи късмет и благополучие на този, който я открие.

  • Ошав

Приготвен от сушени плодове, ошавът напомня за връзката с природата и благодарността за нейните дарове. Той носи сладост и здраве.

  • Зелеви сарми

Малки, но пълни с вкус, сармите символизират сплотеността на семейството и грижата един към друг.

  • Туршия

Шарена и свежа, туршията внася цвят на трапезата. Тя е символ на запазеното през зимата изобилие.

  • Орехи

Орехите се чупят за здраве и късмет. По това как изглежда ядката, често се гадае каква ще бъде годината.

Допълнителни идеи (ако искате 9 или 12 ястия):

  • Варено жито
Житото е символ на живота, възраждането и надеждата. Присъствието му носи благословия за дома.
  • Постна леща
Лещата се свързва с финансово благополучие и изобилие. Колкото повече зърна – толкова повече късмет


  • Печена тиква
Проста и ароматна, печената тиква носи сладост и спокойствие в празничната вечер.


  • Гъби с лук
Гъбите символизират връзката с гората и природата. Те придават плътен вкус и топлина на трапезата.


  • Мед
Медът се поднася за сладки думи и разбирателство в семейството. С него се пожелава доброта и любов през новата година.


Източник: Dariknews