Въпреки това менюто на много от любимите ни животни ще бъде повече от новогодишно. "Приматите при които ще идем след малко, зимното им меню включва плодове и зеленчуци. Като плодовете са портокали, банани, ябълки и зеленчуците са зеле и картофи, включително цвекло за някои от маймуните, които обичат. Звучи празнично? Да", каза Нейков.

Ани Фердинандова се грижи за различните породи маймуни вече 20 години. Планира да посрещне и 2017-та в тяхната компания. Признава, че работата в празничния ден няма да и тежи. "За да работи човек с животните трябва да ги обича и те без съмнение стократно връщат тази обич. В нашия зоопарк се работи 365 дни в годината, защото нашите животни, особено приматите имат специални потребности, хранят се по три пъти на ден и имат нужда да бъдат обгрижвани", казва Фердинандова.

Едно от любимите животинчета на Ани е Етиопската зелена морска котка - Тодор, който е известен актьор и герой в български филм. Менюто му за празнчната нощ е съобразено с вкусовете му. "Банан, характерно за маймуните е банан, има и много други любими храни, примерно съвсем наскоро им давахме кокосови орехи, което не е всекидневие и им беше страшно забавно, страшно интересно, дори на по-малките маймуни им беше интересно да се преборят за храната си и да я счупят собственоръчно", разказва Ани.

В празничния уикенд топлолюбивите животинки ще са във вътрешните си клетки и ще посрещат посетителите си на топло. Тези, които имат предпочитания към минусовите температури ще са на двора. "На първи още с отварянето на зоопарка ми прави впечатление, че хората идват да поздравяват животните за Новата година", разказва директорът на зоопарка.

За нова година не е нужно да отидете до Лапландия, за да видите елени, можете да го направите тук, в софийския зоопарк. Дневното празнично меню за елените е сено. За големите котки през следващата година се подготвя изненада. Те ще бъдат преместени в нови, по-големи и просторни клетки, които в момента се строят.

Източник: 24chasa