Затова предпочетохме да се допитаме до Swan Pearls - онлайн магазин за бижута, където не само продават сребърни, златни и перлени накити, но и знаят добре как да се грижим за тях.

И така, ето техните съвети за почистване на сребърни бижута:

Използвайте меки четки и кърпи, никога метални

Редовното почистване на вашите сребърни бижута е от съществено значение за предотвратяване на окисляването, заради което среброто потъмнява.

Използвайте мека четка или кърпа за почистване, но избягвайте твърди материали като абразивни кърпи или метални четки, които могат да повредят повърхността на среброто.

Избягвайте контакт на вашите сребърни бижута с химикали

Избягвайте контакта на сребърните бижута с парфюми, лосиони, козметика. Те съдържат химикали, които могат да причинят окисляване и да увредят повърхността на среброто.

Съхранение в правилна среда

Съхранявайте вашите сребърни бижута на сухо място, далече от пряка слънчева светлина. Най-добре е да ги държите в специални кутии за бижута, които могат да се поръчат също от Swan Pearls - онлайн магазин за бижута.

Редовно носене

Парадоксално, но носенето на сребърни бижута може да помогне за запазването на техния блясък, тъй като естествената топлина и контакта с кожата предотвратяват потъмняването на метала.

Професионално почистване

За по-трудни петна или за почистване на по-големи сребърни предмети като сребърни вази или сребърни чаши, може да се наложи професионално почистване. Това може да бъде посредством специализирани почистващи продукти или услуги.

Swan Pearls препоръчват професионалната почистваща серия за сребро на английската фирма Town Talk, доказала се във времето в бижутерийния бранш. Друг ефективен начин за професионално почистване на вашите бижута е използване на ултразвукова вана, която е подходяща само бижута без перли.

Домашно почистване на сребърни бижута

Ако бижутата ви не са толкова силно замърсени, можете да използвате някои от домашните рецепти за почистване на сребро. Важно условие е да махнете всички висулки като перли и скъпоценни камъни преди да започнете да почиствате.

Паста от сода за хляб и вода за почистване на сребърни бижута в съчетание с мека четка и обтриване на бижуто с микрофибърна кърпа. Ако бижуто е с перла, не трябва да докосвате със содата перлата, за да не се надраска повърхността.

Вана с фолио и гореща вода за сребърни бижута

Ако нямате търпение да търкате, но не бързате, можете да потопите бижутата в купичка с гореща вода, на дъното на която е сложен лист домакинско фолио. Добавете и малко сода бикарбонат и изчакайте 10-15 минути. Може да разбърквате водата от време на време.

После подсушете внимателно вашите сребърни бижута и се радвайте дълго на хубавия им блясък, завършват от Swan Pearls - онлайн магазин за бижута.