На коя дата ще бъде Великден зависи от няколко важни условия:

Първо, Великден е в първата неделя след първото пълнолуние след пролетно равноденствие. Ако не разбрахте нищо, ще обърнем нещата. Чакаме да дойде пролетното равноденствие, което обикновено настъпва на 21 март, след това трябва да мине и първото пълнолуние и в неделята след него е Великден.

Нещата обаче не приключват дотук, защото има още условия. Половината от православните църкви включително и БПЦ отбелязват християнските празници през годината по новия стил. Великден обаче празнуваме по стар стил. Това означава, че приемаме, че пролетното равноденствие се случва 13 дни по-късно. Това е трудно да се проумее, но така е прието.

И така към хипотетичната ни дата за Великден прибавяме още 13 дни, защото от всичките си празници единствено Великден, и свързаните с него като Цветница, например, ние православните българи празнуваме не по нов, а по стар стил. Ето от тези 13 дни идва и различното празнуване на Великден от православни и католици. Католическият Великден винаги е по-рано и варира - от края на март до 25 април.

Тук ще направим едно отклонение за Юлиянския и Григорианския календари или стария и новия стил. В края на 16 век се оказало, че тогавашният Юлиянски календар изостава от астрономическите реалности и е коригиран с нов календар, въведен от папа Григорий, който е по-точен. Много късно държавите в нашия регион приемат тази промяна, а църквите закъснели още повече. Някои изобщо не са го приели, като руската и сръбската православни църкви. И така, запазвайки старостилното празнуване на Великден, църквата ни постига това, че празнуваме заедно с другите православни християни. Понякога обаче, тъй като и двете системи са подвижни, католическият и православният Великден съвпадат.

За да се изчисли датата на Възкресение Христово, има още едно - последно условие. Великден не може да бъде преди или в един и същи ден с еврейската Пасха. Исторически, според Евангелията, Христос е възкръснал след еврейската Пасха. Така, че ние не можем да празнуваме преди тях. Еврейската Пасха също върви по лунния календар и също се движи спрямо гражданския календар. И така, ако се окаже, че еврейската Пасха е след нашата дата за Великден, то той се премества в първия неделен ден след второто, а не след първото пълнолуние.

Следвайки тези правила, най-рано православният Великден може да бъде на 4 април и най-късно на 8 май.