Председателят на СИК сподели, че хората предпочитат да гласуват с хартиената бюлетина, въпреки наличието на машина в секцията. Причината за предпочитанията на хората според него е навикът и страхът да не сгрешат с машината. Членовете на комисията заявиха, че нямат притеснения от видеонаблюдението при броенето на бюлетините.

В съседното село Руска Бела имащите право на глас са 270 граждани. Там се гласуваше само с хартиена бюлетина.

В общинския център също избирателната активност бе ниска. За разлика обаче от селата, в градските секции разликата между машинното гласуване и това с хартиената бюлетина е минимална. Младите хора подчертано предпочитат машинния вот. Но и голяма част от по-възрастните също се довериха на машините.

В една от секциите гласува и семейство Станкови. Съпругата Росица Станкова избра хартиената бюлетина, а съпругът й Петър Станков – седна зад машината. Своето предпочитание Росица обясни, че така се чувства по-сигурна, а съпругът й Петър закачливо каза, че той е модерен човек и има доверие на техниката.

Бъдещата юристка Мария Филчева призова младите хора да гласуват, защото това е начинът да заявят гражданската си позиция.

От Общинската комисия обясниха, че не е имало технически проблеми при машинното гласуване в нито една от секциите.