Руменова разказа за случай, в който туристическа агенция е отказала да уважи претенцията на своя клиентка само защото не е сигнализирала веднага за откритите от нея нередности. Става дума за настаняване в стая с по-малки размери и по-малко удобства от тази, която е била посочена в офертата за пакета. "Търговците нямат право да ограничават дадени със закон права на потребителя и дори с въвеждането на свои правила да им вменяват задължения, които нямат по закон или противоречат със закона, както е в случая", посочи още тя.

Когато търговецът предвижда непротиворечащи си със закона задължения за клиента му, трябва да постави аналогични и към себе си. Руменова даде пример със случай, в който хотел е записал, че при анулиране на резервацията 30 дни преди настаняването, гостите дължат 30% неустойка, но не е предвидил подобна от негова страна, ако той направи отказа.

Друг сигнал от това лято е заблуждаваща информация в друга оферта, където е пишело, че хотелът е на 300 метра от брега. Оказало се обаче, че е така, но само по въздух и на практика разстоянието е значително по-голямо. Туристите е трябвало да заобикалят хотели и да преминават през стълба, за да стигнат до пясъка, а когато има деца и хора с увреждания, това е още по-трудно.

В началото на сезона експертът припомни, че клиентите на заведения не дължат такса за ползването на санитарен възел, включително и в бензиностанциите. Тя акцентира и върху рисковете при покупка на храни от извършващите разносна търговия на плажа, както и от щандовете с различни гозби по крайбрежните алеи. Там има и друг проблем – цената се обявява за 100 грама, а по закон трябва да е посочена и за единица мярка – килограм, за да може клиентите да не бъдат заблуждавани.


Източник: actualno.com