Кои са основните и най-често срещани онлайн измами?

Неоспорим факт е, че през последните две години, откакто целият свят навлезе в извънредно положение заради познатата на всички пандемия, измамите в интернет са се увеличили многократно. Причината за това са дългите часове, които всички ние прекарваме на телефоните и компютрите си. А тези часове също са скочили до тавана. Независимо дали се разнообразяваме с онлайн пазаруване или залози на онлайн казино игри, всички ние сме изложени на опасност, ако не внимаваме какви сайтове посещаваме. Случайните линкове, които получаваме в имейл пощите си също са предпоставка за измама.

Имейли с фишинг линкове

Тези писма обикновено много наподобяват истински имейли от известни банки, мобилни оператори и какво ли още не. Най-често съдържат линк, на който хакерите искат да кликнеш, с претекст, че е нужно да смениш паролата на онлайн банкирането си например. Всеки кликнал и съставил нова парола дава пълен достъп на хакерите до компютъра си или паролата, която ползва за не един и два свои акаунта.

Съобщения за вируси в компютъра ти

С такъв тип фалшиви предупреждения рискуваш да предоставиш достъп до своите устройства, без дори да осъзнаеш, че го правиш. Хакерите стават все по-идейни, а начините използвани от тях – все по-иновативни.

Фантомни интернет сайтове

Най-често тези уеб страници имитират почти едно към едно реалните сайтове на добре познати на всички ни институции или марки. Целта на тези сайтове е отново да се сдобият с твоите лични данни или тези на банковите ти карти. Обикновено линковете от фишинг имейлите водят точно до тези страници фантоми.

Тактики за защита от измами в интернет

Както вече споменахме, измамниците в интернет стават все по-предприемчиви, дръзки и изобретателни, когато става въпрос за кражба на лични данни. Това обаче далеч не означава, че няма как да се предпазим от тези опити за измама. Има немалко начини за осуетяване на подобни атаки и с голямо удоволствие ще ти споделим няколко такива.

Използвай само проверени лични устройства

Когато например искаш да провериш банковата си сметка, го прави единствено от личния си смартфон или компютър. Вписвайки се в приложението или сайта си за онлайн банкиране от публично достъпно устройство, рискуваш да предоставиш потребителското си име и парола на измамник, който ще ползва устройството след теб.

Старай се да се свързваш само към познати интернет мрежи

Избягвай употребата на публични Wi-FI мрежи, които са публично достъпни в моловете, баровете и големите институции. Свързването към такива точки за достъп не рядко е опасно и хакерите с лекота успяват да се сдобият с достъп до телефона или лаптопа, който си свързал към интернет в даденото заведение.

Подбирай внимателно приложенията на телефона си

В днешно време почти всеки може да качи апликация в големите магазини за приложения, които са налични за всеки смартфон. Някои от тях могат да крият скрити файлове, за които дори и да не подозираш. Би било добра идея да избягваш инсталирането на приложения, които ти изглеждат подозрително или нямаш достатъчно информация за тях.

Използвай виртуални карти за онлайн покупките си

В наши дни е пълно с онлайн банки, в които откриването на сметка става с два клика. Всички те предоставят на своите потребители удобството да извършват своите покупки в интернет посредством виртуални карти. Това, което ги прави толкова удобни, е опцията за блокирането им след всяка покупка и генерирането на нова карта веднага след това. Това прави пазаруването с тях безопасно и без никакъв риск.

Създавай онлайн акаунтите си със силни и дълги пароли

Много хора правят огромната грешка да използват елементари пароли с поредни цифри или букви, което прави акаунтите им уязвими. Това, което ние препоръчваме, е да подсигуряваш паролите си като комбинираш малки и големи букви, заедно с цифри и специални символи. Освен това се опитвай и да използваш различни пароли за отделните си акаунти. Така ще бъдеш сигурен, че ако по някакъв начин изтекат данни за някой от сайтовете, в които имаш регистрация, останалите ти профили ще бъдат в безопасност, заради различаващите им се пароли.

Заключение

В онлайн пространството винаги ще се спотайват хакери и крадци на лични данни. Това е неизбежно и надали ще може да бъде намерено категорично и сигурно решение в близките години. Предпазливостта и подсигуряването на своите профили е това, което можем да направим за да предпазим поне себе си и близките си. Стъпка по стъпка безопасността на нашите самоличности може да бъда спасена, стига да използваме съветите споделени в тази статия. Всекидневното информиране за иновациите е и един от ключовете за предпазване от измами в интернет.