Учените за изследвали четири вида кафе -
сравняват напитките, получени по традиционния начин – с гореща вода и по
студения способ (приготвянето трае от 10 часа до денонощие при вода със
стайна температура) При изследването се използвани зърна със средно и
по-голямо препичане смлени както по-едро, така и средно.
Като сравнили химическия анализ на
получената напитка, те стигнали до извода, че при хладно приготвяне на
кафе, например препечено и средно смляно, се отделят 1000 милиграма
кофеин от литър напитка. При приготвянето с вряла вода се извличат не
повече от 800 милиграма.
Освен това химиците установяват, че концентрацията на кофеин достига
тези показатели вече след 6-7 часа студено приготвяне.
По-рано американски учени доказаха, че всяка изпита чаша кафе седмично
понижава риска от инфаркт със 7 процента, а от инсулт – с 8% в сравнение
с тези, които те пият.