Служебният премиер Димитър Главчев е запознал на днешното заседание на Министерски съвет какво е било разгледано на заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

„Безспорно фокусът бе провеждането на европейските избори, а при нас имаме и национални избори. Там се взе едно заключение на съвета, след като се проведе дискусия с безпокойство относно дезинформацията, изкривяванията на изборния процес, манипулация на изборите от други страни. В своите заключения Съвета ясно подчерта решимостта си и тази на държавите членки да се борят срещу дезинформацията.

В тази посока бе и призивът да има координация между институциите, които организират изборния процес. Други теми, които се обсъждаха първия ден, бяха Украйна, отношенията ЕС-Турция и ситуацията в Близкия изток.

По темата Украйна – всички държави членки изразяват пълна подкрепа за страната в целия обем, който може да бъде предоставен. Володимир Зеленски призова да се осигурят елементи от въздушната отбрана, по-конкретно системата „Пейтрийт“ - ние не можем да осигурим това, но помагаме с каквото можем.

По темата ЕС-Турция – имаше няколко деликатни момента. Някои държави членки настояват за по-агресивно разширяване на отношенията с Турция, а пък други – Гърция и Кипър – настояваха това разширение да бъде обвързано с решаването на Кипърския въпрос.

Към края на дебатите мога да подчертая, че Кипър и Гърция, но основно Кипър, направиха компромис и смекчиха значително позицията си. Казах, че Турция като наш съсед е добре за нас да се разширяват отношенията, но се съобразяваме и с условностите, които искаха Кипър и Гърция. Така или иначе, прие се позиция за отваряне на по-широко взаимодействие с Турция.

Темата с Близкия изток – основното беше да има деескалация. На това наблегнаха всички. Също така въздържаност от страна на Израел. Реферираха към действията от 7 октомври“, обясни той.

Главчев допълни, че е имало и предложение за хармонизиране на корпоративното облагане, но е отпаднало.

„Гледахме и пакет „Конкрутеноспособност“, където имаше доклад на бивш италиански премиер с предложения за промени за това как да се развива Съюзът в икономическата област, как да се разширява, как индустриализацията и зелената енергия да вървят ръка за ръка. Практически имаше точка, която бе за спиране на нелоялната практика за храните с двойно качество в различните държави членки“, допълни още министър-председателят.

По думите му разговорите са продължили около 5 часа единия ден и още толкова през втория ден.


Източник: novini.bg