В книгата са застъпени десетки образи на войници, сержанти и офицери, съпътствали военната служба на автора. Приятелства, вражди, лоялност, предателства и неминуемите сблъсъци на характери в различния поглед към света, но подчинени все пак на една обща идея и цел.

Авторът заявява, че книгата е и ярко отражение на епохата в която се развива действието - втората половина на 80-те години на бурния XX век. Давид Давидов твърди също, че "Запейте, наша ескадрила…" е и своеобразен отговор на все по- често чуващите се гласове за връщането на задължителната военна служба за българските младежи под една или друга форма.

Оживената и емоционална дискусия върху книгата, десетките ярки спомени и възторзи завършиха с чудесен подарък за автора - един прекрасен макет на МИГ-23, поднесен му от някогашният комендант на гарнизона о. р. подполковник Борис Цветков, който понастоящем е кмет на сelo Габровница. Писателят прие подаръка с думите, че той със сигурност ще се превърне в семейна реликва, предавана от поколение на поколение.

На премиерата присъстваха съратници на Давид Давидов от ВМРО - Монтана, на които авторът благодари за осигуряването на залата за представяне на книгата. Бяха дошли верни приятели и спонсори на книгата от Видин и Своге, които са също сред героите на повествованието.

Новата си книга Давид Давидов вече подари на библиотеките във Враца, Вършец, Монтана и с. Долно Озирово. На 16 юли 2019 г. „Запейте наша ескадрила…“ ще бъде представена и в гр. Видин, където Давид Давидов е очакван от многобройните си бивши колеги, делили с него радости и неволи през времето на съвместната им служба на летището в с. Габровница.