© Монитор

„Големият проблем е кризата. Драмата на служебния здравен министър за разлика от останалите ми колеги е това, че аз попадам в ситуация на криза и съм натоварен с почти всички отговорности от закона“, каза той. „Това не е първият път, когато ми предлагат да стана министър. Няколко пъти през последните години съм имал такива предложения. Аз съм човек, който познава много добре здравната система. Казвам аз бих се съгласил ако пред мен се съгласите да извършим тези реформи, те казват, че това не може да стане сега, щом не може – има достатъчно кандидати. Сега ситуацията е дори по-различна, защото аз не мога да кажа да извършат тези реформи, защото без парламент те не могат да бъдат извършени. Причината, заради която се съгласих, че ние в последната година сме в една ситуация на обществена промяна“, обясни д-р Кацаров. Той добави, че знае, че не може да извърши реформи и че мандатът е кратък, но е готов да поеме този риск, защото смята, че всички трябва да застанем открито, ако искаме в страната ни да стане по-добре.

Същевременно д-р Кацаров обясни, че според повечето експерти ако хората не се ваксинират масово през лятото, наесен ще има нова вълна. Той обаче заедно с представители на туризма се опитва да намери баланс за летния сезон у нас. Едно от нещата, които се обсъждат във връзка с туризма, е да се организират безплатни PCR тестове на хората, които влизат у нас. Другото е да се вдигне възрастта на децата при правенето на тези тестове. Само преди дни Кацаров е издал заповед да не се изисква PCR тест до 5-годишна възраст. От туризма настояват за по-висока възраст, обясни той.

От 1 до 10 юни предстои национално проучване, което да покаже колко души са се срещали с вируса у нас, обяви още здравният министър.