Според информацията на "Активни
потребители", 10 потребителски организации в ЕС са изследвали проби от
над 500 хранителни продукта, в които е известно, че може да се натрупва
акриламид. Става въпрос за чипсове, пържени картофи, бисквити, зърнени
закуски, кафе и други.
Изследванията показали, че най-много
акриламид има във вафлите и обикновените бисквити - една трета от
взетите проби сочат наличие на акриламид над определената норма. Освен
това, 13% от тестваните бебешки храни са показали отклонения над
допустимата граница, при картофените чипсове - 7,7 %, а при бисквитите
за кърмачета и малки деца - 6,3%. А макар че чипсът от моркови, цвекло
или пащърнак да се възприема за по-здравословен, тестовете разкриват, че
съдържа почти два пъти повече акриламид от картофения чипс.
Акриламидът е химикал, който естествено се формира в богати на скорбяла
храни, като картофи или зърнени култури, при пърженето им или печене на
температура над 120°C. Той се образува при реакцията между свободни
захари, като фруктозата например, и аминокиселината аспаргин.
Изследванията показват, че акриламидът причинява ракови образувания при
животните. Учените считат, че този химикал има потенциално канцерогенно
влияние и при хора на всякаква възрасти. Той се причислява към група 2А
(потенциален карциноген) от ООН.
През 2015 г. Европейският орган за
безопасност на храните (ЕОБХ) постановява, че акриламидът в храните е
проблем на общественото здраве.
Заради резултатите от тестовете, Европейската асоциация на потребителите
(БЕУК) призовава Европейската комисия да изготви референтни нива за
зеленчуковите чипсове.
Източник: actualno.com