В проучването са участвали 38 хиляди души, които са описали подробно диетата си. Те са изследвани за новия коронавирус, като само 17% са били с положителни тестове.
Една или няколко чаши кафе на ден намаляват с около 10% риска от заразяване с новия коронавирус в сравнение с изключването на напитката от хранителния режим. Дневната консумация на зеленчуци, сготвени или сурови, също намалява вероятността от развитието на инфекцията.
Кафето е основен източник на кофеин, но има и десетки други съединения, които потенциално могат да допринесат за защитата на организма, обяснява д-р Мерилин Корнелис от Медицинския факултет на Северозападния университет, която е сред авторите на изследването.
"Храненето на човек влияе върху имунитета...Имунната система има ключова роля за чувствителността и реакцията на човек към инфекциозни заболявания, включително и към Covid-19", допълва тя.
Заключенията на учените са публикувани в изданието "Нутриентс".
Източник: moreto.net