Дали човек напълнява от бял хляб, зависи от индивидуалните стомашни бактерии.
Учените от института "Вайцман" са работили с 40 доброволци, като са им давали или ръчен квасен хляб, или обикновен бял хляб.
Кръвната захар - известен рисков фактор за затлъстяване, се повишавала и на двете групи. Нито една от групите обаче, не качила повече тегло от другата. Учените успели да контролират кръвната захар с индивидуални диети за всеки участник, в зависимост от стомашните му бактерии.
Продажбите на бял хляб, който засища по-малко и е с по-малко фибри от пълнозърнестия, са намалели със 75% за 40 години. В същото време нараства търсенето на специални хлябове от малките частни фурни.
Предишно изследване установи, че три филии бял хляб дневно увеличават риска от затлъстяване.