Международното движение за Пакта Рьорих и Знамето на Мира през 30-те години на ХХ век има значителен принос за подписването на Пакта. България участва в Движението чрез Рьориховото общество в България (създадено през 1930 по инициатива на Николай Райнов, активни участници: Борис Георгиев, Васил Стоилов, Стоян Омарчевски и др.) и чрез Българския комитет за Пакта Рьорих (създаден през 1934 с ръководител полк. Н. Никифоров, председател на Върховния касационен съд в България). През 1956 година България се присъединява към Хагската конвенция от 1954 година, която се основава на Пакта Рьорих и се позовава на него в своя преамбюл. В края н 70-те-началото на 80-те години на ХХ век страната ни има значим принос за утвърждаването в ЮНЕСКО на идеите на Пакта Рьорих и Знамето на Мира.

Проектът започва през април 2012 в Централата на ЮНЕСКО в Париж, където е проведена първата изложба за Пакта. Понастоящем изложби са проведени в Службата на ООН в Женева (2013), в Берлин (2013), в Аржентина, Чили, Уругвай (2013), в Двореца на Мира в Хага (2014). През 2014 и 2015 година изложбата е организирана в редица градове на Индия, а също така в над 70 града на Русия. През юбилейната за Пакта и за ЮНЕСКО 2015 година изложбата се провежда в Централата на ООН в Ню Йорк, в СУ „Климент Охридски“.

Провеждането на Международния изложбен проект в Европа, Азия и Латинска Америка продължава.

Откриването на изложбата е на 27 юни 2017 година, 17:30 ч., Художествена галерия „Кирил Петров“ - гр. Монтана (ул. „Цар Борис III“ 19), а желаещите да я посетят могат да го направят всеки делничен ден от 28 юни до 14 юли 2017 г., от 9:00 до 17:00 ч.

Изложбата се провежда под патронажа на Националната комисия за ЮНЕСКО на Република България и се организира в рамките на международния изложбен проект на Международния Център „Рьорих“ и на Международния комитет за съхранение на наследството на Рьорих.

Съорганизатори на изложбата: Международен Център „Рьорих“, Международен комитет за съхранение на наследството на Рьорих, Министерство на образованието и науката, Община Монтана, ПГПЧЕ „Петър Богдан“гр. Монтана, Индологическа фондация „Изток-Запад“, Държавна агенция „Архиви“, Национално сдружение „Рьорих“.