„Имаме творби на класици на българското изкуство и на художници от средното поколение. От класиците присъстват Стоян Венев с „Весела година“, Никола Танев с „Карловски двор“, Данаил Дечев с творбата „Двора на Бачковския манастир“, Кирил Буюклийски с „Портрет на момиче“, на който е изобразена неговата дъщеря, проф. Иван Петров с „Помакинче“, Никола Вълчев с „Пейзаж край Враца“.

Сред картините, които не са показвани през последните десетилетия, е едно произведение на Петър Попов, създадено в стилистиката на мрачното дъждовно време, в което единствените цветни петна са чадърите в розово и синьо, обясни още Христо Божков. Може да се види и акварел на проф. Александър Поплилов, също неизлаган досега, картина на Мари-Терез Господинова, акварел на Васил Габровски и др.

В началото на изложбата е поставена картинната „Тракийска принцеса“ на Владимир Ганецовски. Сред другите представени автори са Тодор Ваков, Димитър Ганчев, Крум Панов, Димитър Буюклийски – Мичи, Румен Гашаров, Любомир Минковски и др. Изложбата ще остане в голямата зала до началото на Ботевите дни.

Източник: bta.bg