© Община Мездра

В изложбата участват 11 деца от мездренското село - Анета Димитрова, Антон Йорданов, Беатрис Андреева, Вая Бебева, Виктор Викторов, Иван Петров, Кристиян Христов, Никол Мишева, Хрисия Георгиева, Цветозара Дениславова и Цветослава Манова. Те се представят с общо 20 акрилни рисунки върху каширан картон - 13 пейзажа и 7 натюрморта.

„Личи си школовката под вещата ръка на преподавателката. Личи и талантът на децата за подбор на цветовете и изграждане на цветови хармонии, каза при откриването на изложбата Светла Дамяновска, главен експерт „Културно наследство и религиозни дейности“ в Община Мездра. Картините им са свежи, изразителни и по детски естествени - пресъздават природата, населеното място и хвъркатите му обитатели, както и красотата на природните материали - плодове и цветя.“

„Благодаря на Община Мездра за предоставената ни възможност да покажем какво правим в нашата школа, сподели Боряна Георгиева-Ганчева, която е учител по скулптура и рисуване в ПГ по каменообработване - с. Кунино. Всичко започна през лятото на 2021 г., когато все още бяхме в Covid обстановка и хората, които работят в местното читалище и в кметство имаха идея да изкарат децата поне за малко от техните домове.

Така започнаха нашите летни занимания, които впоследствие преминаха в постоянни занимания - всяка събота, вече почти две години, по два часа седмично имаме рисуване. По време на тези занимания се запознаваме с основните правила в рисуването - перспектива, композиция, светлосенки, с различните техники за работа с боите.

Нашите възпитаници са от най-малките, които от 4 до 12-годишна възраст. Мога да кажа за тях, че те са много добре възпитани, културни деца, с голям усет. И се надявам се да продължим съвместната си работа. Използвам случая, за да им благодаря, че са така добри. Благодаря и на техните родители, които се включват във всяка една наша дейност.“

От името на Община Мездра кметът Иван Аспарухов поздрави малките художници и тяхната преподавателка с първата им съвместна изява и подари на ръководителката на Школата по изобразително изкуство букет цветя.

Изложбата може да бъде разгледана до края на май във фоайе на ІІ етаж в сградата на Община Мездра