Проектът "Повишаване капацитета за управление на риска при големи горски пожари в трансграничния регион - координация, обучение, наблюдение, иновативни методи и технологии” е съфинансиран от Европейския съюз чрез програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ- ИПП България - Сърбия 2014-2020 г.

Водещ партньор от страна на България е Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението” при МВР, като проектът се осъществява съвместно със Сектора за извънредни ситуации при МВР на Сърбия.

Целите на проекта са повишаване на капацитета за реакция на пожарните и спасителни служби в случай на горски и полски пожари в трансграничния регион, подобряване съвместното управление на риска при гасенето на горски пожари в трансграничния регион, като и подобряване информираността на населението относно причините за възникване на горски пожари и мерките, необходими за намаляване на броя причинени от човек бедствия и последиците от тях.

В трансграничния регион - област Монтана се предвижда създаване на тренировъчен център за гасене на горски пожари в село Трифоново, община Монтана.

Пожарната служба в Монтана ще получи оборудване и система за въздушно наблюдение на пожари.

В момента се разработва и Обучителна програма за гасене на горски пожари, за пожарникари на ръководно и оперативно ниво, като служителите ще преминат и курсове за реагиране при горски пожари.

Проектът ще завърши с провеждане на тренировъчно учение в Монтана.

Проектът стартира на 22.11.2016 г., срокът за изпълнението му е 24 месеца, като попада в Приоритетна ос 3 „Околна среда”, Специфична цел 3.1 "Съвместно управление на риска” на Програмата ИНТЕРРЕГ - ИПП България - Сърбия 2014-2020 за трансгранично сътрудничество, финансирана от Европейския съюз със средства по Инструмента за предприсъединителна помощ.