Това накара телевизиите цяла седмица да обсъждат с ЦИК как и кога трябва да кажат първите резултати. Зрителите бяха свикнали да научават новините в 19.00 ч, още повече че централните емисии на големите частни медии са в същия час.

Сега обаче първите резултати ще чуем и видим по телевизията в 20.00 ч. Всички - БНТ, Би Ти Ви, Нова тв, “България он еър” и “Канал 3”, потвърдиха, че ще съобщят първите данни след приключването на изборния ден съобразно закона. От новинарските им екипи допълниха, че ще информират през целия 6 ноември как се гласува в страната, както и че ще ползват всички възможни начини за допълнителни новини, които не противоречат на забраната.

Забраната за огласяване на данни от гласуването на президентските избори и референдума преди 20.00 ч. на 6 ноември важи за всички медии - електронни, печатни и онлайн издания. И този път ЦИК ще следи за различни видове класации в изборния ден и ще глобява нарушителите. Свободни от забрани обаче са социалните мрежи като фейсбук и туитър, както и лични блогове.

ЦИК възложи на ГРАО да изготви списъците с гласувалите на вота граждани. Базата данни е нужна, защото за първи път вотът е задължителен и избирателите, които не са гласували на два последователни избора от един и същ вид, ще бъдат заличени от избирателните списъци. Според решението на ЦИК при балотаж, ако избирател е гласувал само на единия тур, ще се брои, че е упражнил правото си на глас.

Източник: 24chasa