Четвъртото издание на националния фестивал бе открито от Нели Минева - заместник - кмет „Икономическо развитие, социални и хуманитарни дейности” в община Мездра. Тя поздрави участниците и им пожела прекрасно настроение, незабравими преживявания и споделени мигове с магията на българския фолклор.

Площадът в Мездра се превърна във великолепна феерия от багри и цветове, вплетени в автентичните носии на участниците, пренесли и съхранили във времето богатата душевност на българката и нейния тънък усет за красота и изящество.

Съгласно регламента, фолклорният празник няма конкурсен характер и се провежда в два етапа. В първия участниците представиха по две хора от различни фолклорни области. В него се изявиха 20 клуба от Видин, Лом, Козлодуй, Враца, Монтана, Вършец, Бяла Слатина, Кнежа, Червен бряг, Нови Искър и от селата Поповци, Долно Озирово, Габровница и Моравица, домакините от клуб „Хорце, винце и още нещо...” и Ансамбъл „Мездра“. Новото в четвъртото издание бе това, че всички участници трябваше да покажат основните стъпки и фигури на характерен танц.

Вторият етап бе с конкурсен характер. В него избраните от художествените ръководители на всеки клуб двойки, трябваше да се надиграват в танца ръченица.Целта бе да се покаже майсторството на танцьорите, тяхното творческо въображение и не на последно място, впечатляващо сценично поведение. Изпълненията бяха оценявани от жури, съставено от ръководителите на танцовите състави.

Първо място спечели двойката от ТС „Хемус“ – Враца, втори се наредиха танцьорите от Танцив клуб „Моравска плетеница“ – с. Моравица. Престижното трето място заслужиха представителите на ФТК „Хоротропци“ – Враца. Трите най-добре представилите се двойки в надиграването бяха отличени с плакети и грамоти.

А всички участници получиха грамоти и бутилка вино от Община Мездра.