© Исторически музей - гр.Оряхово

„Нашата дейност е разнообразна, през периода сме направили 28 изложби – регионални и национални, имаме много активна проектна дейност – преди две години реализирахме шест проекта, в момента действащите са четири. Ще покажем резултати от вече приключили проекти, един от които е „Ек от вековете“, с който сме създали една постоянна атрактивна услуга – стрелба с лък. Предлагаме я на туристите, когато идват да разгледат музея“, разказа Найденова. По думите й услугата вече се съчетават и с други събития, едно от които е Средновековният панаир, чието първо издание беше миналата година.

Сред акцентите в изложбата ще са и резултати от археологическите разкопки, извършени през последните пет години в района на турската баня.

Посетителите ще видят и мултимедийна инсталация, създадена по проект, финансиран от Фондация „Америка за България“. Това е иновация, с която много се гордеят и която предизвиква истинско възхищение във всички, които посещават културната институция, обясни директорката. По думите й инсталацията представлява динамично видео, което се прожектира от шест проектора, свързани с процесор и което разказва за живота и творчеството на проф.Марин Върбанов. „Той е художник-текстилец, който има свои последователи далеч извън границите на страната. Създал е Институт по художествен текстил в Китай, Школа за художествен текстил в Австралия, специалността „Текстил“ в нашата Художествена академия, творчеството му е разпръснато по целия свят и има за какво да се гордее България с неговото име“, разказа Найденова.