Спечелилите делото след сключен неизгоден договор с бившия управител д-р Жорж Вилдирасов преди години, отправят искане за 20 000 дкa ниви и поземлен имот на недостроената ритуална зала с площ 3700 кв. м., собственост на фирма „Перла“ ЕООД. Дали това ще стане, ще решат на предстоящото заседание местните парламентаристи.

"Притиснати сме до стената, не можем да дадем съгласието си, длъжни сме да защитаваме интересите на гражданите, как е допусната такава безотговорност?“, коментираха общински съветници. Други смятат, че това е най-безболезният начин да се запази поликлиниката за гражданите, в противен случай ще бъде обявена за продан.

Припомняме, че тогавашният управител на Общинския медицински център в Монтана д-р Жорж Вилдирасов подписва договори с фирмата „Образна диагностика - Враца“ с управител д-р Иво Костов за наем и оборудване в центъра на две лаборатории с високотехнологична медицинска апаратура - ядрено-магнитен резонанс и компютърен томограф. За плановете си за модернизация на поликлиниката обаче, управителят дори не уведомява собственика на дружеството - Oбщински съвет Монтана.

Една от клаузите е „ако те бъдат прекратени предсрочно от наемодателя - общинската поликлиника дължи на наемателя по 25 000 лв. на месец по единия договор и по 10 000 лв. месечно по другия за срок от три години“. Два месеца по-късно управителят на ОМЦ - Монтана прекратява договорите. Така Общинският медицински център задлъжнява на частната фирма с над 1,6 млн. лв.

"Скандалната сделка е схема за тайна приватизация, опит да се присвои общинската поликлиника и сградата й“, обявиха от местната управа.

Бившият управител д-р Вилдирасов получи присъда от 3 години затвор с 5 години изпитателен срок за умишлена безстопанственост и нанесени големи щети на общинското дружество. Той бе осъден да плати на поликлиниката 1 милион и 200 хиляди лева.

В Общинския медицински център на Монтана работят 20 души - лекари и персонал. В пететажната сграда с обща площ 2400 кв. м. са настанени под наем и много джипита и специалисти. Там има лаборатория, както и център за физиотерапия.

"Ще направим всичко възможно да защитим интересите на общината и гражданите. Вече години дотираме дейността на медицинския център, защото той има и социални функции“, каза по този повод кметът Златко Живков.