© Община Козлодуй

„Мили момчета и момичета, победители в спортни турнири и първенства, гордеем се с Вас! От името на Община Козлодуй и от свое име Ви уверявам, че винаги ще Ви подкрепяме. Утре заедно ще открием и Алеята на Спортист на годината от 17:00 ч. Ще ви очакваме!”, каза в своето слово г-жа Маринела Николова, кмет на община Козлодуй.

Както всяка година, комисия, определена със заповед на кмета, разгледа номинациите, подадени от спортните клубове и определи победителите.

И тази година Община Козлодуй награди множество спортисти от различни спортни клубове за активно участие в спортни състезания през 2023 г.

С 980 гласа отличието „Звезда на феновете” спечели Лъчезара Иванова от тенис клуб „Козлодуй 2023”. Всички 10 номинирани спортисти също получиха грамоти и предметни награди.

В категорията „Най-успешен млад спортист” от спортните клубове в община Козлодуй бяха наградени 10 от номинираните деца до 14-годишна възраст. Всички те получиха грамоти и предметни награди. Първото място, с множество успехи и за трета поредна година, грабна Мартин Цветков от кикбокс клуб „Златните момчета”. В тази категория, второ и трето място грабнаха Цветимир Иванов и Денислав Иванов, също състезатели от СК „Златните момчета”. Треньорът на младите спортисти Георги Вачев получи специална награда.

Тази година комисията взе решение да се избере отбор на годината и отбор на годината – деца.

Отличието „Отбор на годината” в община Козлодуй за 2023-та година спечели отборът на ФК „Септември”, Гложене. Със специалната награда бе отличен и треньорът на отбора на годината – Деян Иванов.

В категория „Отбор на годината – деца”, бяха номинирани 9 детски футболни отбора и наградени победители за първо, второ и трето място. На второ и трето място се класираха отборите на футбол 9, ФК „Атлетик” и ФК „Радецки”. Първо място в тази категория, бе отредено за отбора на Детски футболен клуб ,,Атлетик”. Треньорът на младите футболисти Иван Николов стана треньор на Отбор на годината – деца.

В категория „Топ 10” бяха наградени 10 спортисти, които са на възраст над 14 години.

В надпреварата в категорията „Спортист на годината 2023-та” трето и второ място завоюваха Ивана Томова от клуба по бокс и кикбокс „Златните момчета” и Калина Михайлова от джудо клуб „Олимпия”.

© Община Козлодуй

Спортист на годината за 2023-та за четвърти пореден път стана националната състезателка от джудо клуб „Олимпия” – Ирина Железарска. Наградата ѝ бе връчена от кмета на община Козлодуй Маринела Николова. Ирина Железарска е състезател в националния отбор на България за девойки и жени в тежка категория. Републиканска шампионка от Държавен Личен Шампионат за девойки до 21 години, републиканска шампионка от Държавен Личен Шампионат за жени до 23 години; спечелено 7-мо място на световно отборно първенство в Доха, Катар, с националния отбор на България.

Комисията единодушно присъди отличието „Треньор на годината” на Мария Братова, треньор на Ирина Железарска и председател на джудо клуб „Олимпия”.

В края на церемонията Екатерина Йорданова, председател на Жени – Герб и специален гост на събитието, благодари на кмета на община Козлодуй Маринела Николова и присъстващите за оказаната чест да бъде част от такова вълнуващо събитие, каквото е Спортист на годината на община Козлодуй. Тя заяви, че Козлодуй може и заслужава да бъде Европейски град на спорта. Екатерина Йорданова поднесе символични подаръци на наградените момичета и на треньора на годината.

На церемонията присъстваха и се включиха в награждаването: Светлана Плешоева, председател на Общински съвет – Козлодуй, Андрей Красночаров, заместник изпълнителен директор на „АЕЦ Козлодуй” ЕАД, Ира Стефанова, главен инженер на специализирано поделение „Национално хранилище за РАО” в ДП РАО, общински съветници. В съпътстващата концертна програма взеха участие невероятните танцьори от танцова формация „Елика”. След тържествената церемония Михаела Маринова зарадва почитателите си със своите изпълнения. Вечерта закриха „Майсторите на танца”.