Придобила е репутацията на народно средство за лечение на настинки и грип, а в много страни се смята за утешителна храна. В древния свят бульонът се е смятал за възстановително средство. Специалното отъждествяване на пилешкия бульон със здравето може да се е дължало на хуморалната система на медицината. Според тази теория бульонът имал качества, които облекчавали храносмилането. Тъй като се е смятало, че тънките храни се храносмилат по-лесно, бульоните са били специално препоръчвани за болните. Освен това цветът на пилешката супа е бил подобен на човешкия тен и следователно се е смятал за подхранващ.

Топла и пикантна пилешка супа! Каквато и да е била причината за първоначалното вярване, то се е запазило и до днес. Има и някои научни доказателства в подкрепа на убеждението за здравословните качества на пилешката супа: В допълнение към протеините и витамините, последните изследвания показват, че пилешката супа съдържа естествен пептид, който има положително въздействие върху здравето.

ПИЛЕШКАТА СУПА ПО СВЕТА

В Англия пилетата се използват за приготвяне на супа още от най-ранни времена, а рецепти за супи с пилешко месо редовно се публикуват като медицински предписания. В Съединените щати рецепти за супи с пилешко месо се публикуват от 1824 г. насам. Същинският термин "пилешка супа" обаче не се използва широко до края на XIX век. Американските производители произвеждат и рекламират различни търговски пилешки супи, най-разпространената от които е супа с пилешки юфка. Руската и полската еврейска общност използват за супата си сравнително голям дял пилешки бульон, приготвен предимно от костите. Супата се приготвя с билки като магданоз и пресен копър или мащерка и често се сервира с кнедли или юфка.

Традиционната гарнитура са яйцата. Тези яйца се вземат от кокошка и се варят в супата. В Съединените щати и Канада в пилешката супа често се добавя юфка или ориз, което дава общото ѝ наименование "chicken noodle soup". Пилешка супа срещу грип. Задължително я опитайте Традиционно пилешката супа във Великобритания пък е бистра и водниста супа с нарязани зеленчуци като моркови, целина и лук, пилешко месо, сол и черен пипер. Французите сервират пилешката супа с дафинов лист, прясна мащерка, сухо бяло вино и чесън. В Германия пилешката супа се приготвя от пилешки бульон, зеленчуци, като моркови, подправки, билки и малко юфка.

В Япония пилешката супа е известна като ториджиру. Обикновено тя започва с даши, което се приготвя от варенето на водорасли и изсушени люспи от риба тон, а не от варенето на пилето. След приготвянето на даши обикновено се използват парчета обезкостено пилешко бутче, които се комбинират със зеленчуци като репички, моркови, лук, гъби, картофи и корен таро. Накрая се добавят различни подправки в зависимост от региона на страната или вида на супата. Може да бъде супа на основата на мисо или на основата на соев сос. Със соевия сос или мисото се добавят саке за готвене, сол и оцет.

Типичната китайска пилешка супа се приготвя от стари кокошки и се подправя с джинджифил, лук, черен пипер, соев сос, оризово вино и сусамово масло. Успокоява, но лекува ли? Ето какви са лечебните свойства на пилешката супа Пилешката супа е чудесен източник на здравословни, лесно усвоими калории, с купища допълнителни хранителни ползи.

Пилешката супа е богата на незаменими мастни киселини и протеини. И двете помагат на тялото ви да изгради и възстанови здрави мускулни, костни, кожни и кръвни клетки. Пилешкият бульон също е богат източник на минерали като желязо. Съдържа и селен. Това помага за предотвратяване и справяне със сърдечносъдови заболявания и усложнения, включително инсулти, и висок холестерол.