© БТА

„На първо време ще засилим ролята и бройките на общинския Инспекторат, инспекторите стават 10, ще отговарят за различни райони и ще подпомагат служителите на полицията. Ще се обърне още по-сериозно внимание на групите, които се събират нощно време, особено през лятото и не дават възможност на жителите да спят“, обяви след срещата кметът Калин Каменов. По думите му с цел намаление на скоростта е коментирано и изграждането на повдигнати пешеходни пътеки по главните булеварди, по подобие на тази до пл.“Македония“.

Кръстовищата, на които ще се правят такива пътеки са определени, предстои да се отделят средства за тях с разрешение на Общинския съвет. Разрешение от Съвета ще се очаква и за закупуване на още камери, които да следят за сигурността, трафика и пътната безопасност, посочи още кметът на Враца.

Калин Каменов обяви, че ако форматът с Инспектората се окаже недостатъчно ефективен, ще се мисли за създаване и на Общинска полиция.

„Колегите са доста мотивирани и с голямо желание за работа и създаване на спокойствие в града“, коментира и директорът на ОД на МВР – Враца ст. комисар Красимир Йончев. По думите му за Враца се предвижда увеличение на патрулите, на автомобилите с камери за скорост и отваряне на нова приемна на полицията. Според Йончев на територията на Враца няма установени действащи банди, но има лица, които след въздействие на алкохол се опитват да влияят на криминогенната обстановка и обсъдените днес мерки целят промяна на ситуацията.

„Срещата беше изключително полезна по линия на това, че обществото трябва да е спокойно и гражданите да са наясно, че във всеки случай, когато има противоправна ситуация, се взимат веднага мерки“, коментира и окръжният прокурор Сираков.

Той съобщи, че за последния случай на побой в центъра на Враца, от края на миналата седмица има образувано досъдебно производство, задържани към настоящия момент по Наказателно-процесуалния кодекс няма, тъй като се събират доказателства за привличане на обвиняемо лице, иззети са и записи. /БТА