За да станат част от зелените учебни заведения, училищата и детските градини следва да попълнят специална форма за регистрация. В едномесечната тематична надпревара, те ще бъдат поканени да събират пластмасови опаковки с вместимост до 3 литра. Всяко училище събрало определено количество чисти и смачкани пластмасови бутилки, върнало ги за рециклиране и отчело това с кантарна бележка, ще може да се бори за титлата "Герой на рециклирането".

За победителя ще бъде осигурен шишеяд, който да постави в своя двор и по този начин да ангажира целогодишно деца и родители с темата за разделно събиране и рециклиране. Всички участващи ще получат сертификат.

Освен в училищата и детските градини, Ден на рециклирането ще се проведе и в десетки населени места в страната, в които местни общински администрации ще организират инициативи, посветени на намаляването на отпадъците и рециклирането. Към тях е отправена специална отворена покана от сдружение „БГ Бъди активен, във връзка с участието им в приятелската надпревара за Еко отговорна община на България 2024.