Експертът „Комуникация, информация и логистика“ Станислав Тунов сподели за Media News, че интересът на гражданите се е повишил чувствително, тъй като получават пълна информация за възможностите, които се предлагат по различните програми.

Предстоящите програми, по които ще може да се кандидатства в съответния срок, са „Конкурентоспособност и иновации в предприятията”, подмярка „Разработване на иновации в предприятията”, чийто очакван старт на прием на проекти е 15 юни 2023 г., с бюджет: 127 000 000 лева и „Подобряване на производствения капацитет на семейни предприятия, предприятия от творческите индустрии и занаятите”, която се очаква да бъде отвореназа прием на проекти е през септември - ноември 2023, с бюджет: 117 500 000 лева.

Гражданите получиха информация и за възможностите по Програма „Развитие на селските райони” и по –конкретно за „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности (2014-2020), с краен срок май-юли. Обхватът на инвестициите в неземеделски дейности е много широк и включва изграждане, придобиване или подобряване на сгради, закупуване на всякакви видове оборудване, свързано с дейността и други. Минималната стойност на един проект е 10 00 евро, а максималната - 600 000 евро. Крайният срок за кандидатстване е май-юли тази година.

Експертите представиха и други възможности, насочени към новите процедури през програмния период 2021-2027 г. - „Развитие на регионите“, „Околна среда“, програма за храни и основно материално подпомагане, „Техническа помощ“, „Морско дело, рибарство и аквакултури“, „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигента трансформация“ и „Развитие на човешките ресурси “.