Три ще бъдат обособените четящи гнезда, където ще звучат творбите на съвременни европейски автори. Първата локация е Регионална библиотека „Христо Ботев“. От 18:00 ч., на открито, ще се четат откъси от творбата за деца „Балада за един счупен нос“ на норвежкия автор Арне Свинген.

Литературното пътешествие ще продължи в 19:00 ч., в Кулата на Мешчиите, където заместник-кметът Александър Владимиров и актьорът Емил Пеняшки ще четат откъси от култовата пиеса „Енигматични вариации“ на един от най-големите драматурзи на съвремието – французина Ерик-Еманюел Шмит.

От 20 часа, на терасите на Младежки дом- Враца, Горица Маджарска ще чете откъси от книгата „21 начина да умреш“ на датския автор Сара Енгел. Романът е бестселър в Дания и е обявен за „Младежки роман на десетилетието“. Нощта на литературата ще завърши с изпълнения на музиканта Самуил Гелев - китара. Участие в събитията могат да вземат всички желаещи.

Културното събитие се организира от Община Враца, съвместно с Регионална библиотека „Христо Ботев“ и Младежки дом.

Началото на инициативата е дадено през 2006 г. от Чешките центрове по света. Провежда се по едно и също време в различни европейски градове. Тази година изданието е юбилейно за България - десето.