Във връзка с провеждането на избори за Народно събрание на 27 октомври 2024 г., съгласно Указ № 223 на Президента на Република България за насрочване на избори за Народно събрание (обн., ДВ, бр. 73 от 27.08.2024 г.) следва да не се утвърждават графици за провеждане на групово ловуване в изборния ден.

Във връзка с превенцията за ограничаване разпространението на болестта Африканска чума по свинете, ловът на територията на цялата страна да се провежда при стриктно изпълнение на мерки за биосигурност и дезинфекция.

Във връзка с прилагане на Методиката за мониторинг на дивата свиня на територията на Р. България, в срок до 29.11.2024 г. Регионалните дирекции по горите (РДГ) да представят в Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) резултатите от данните за мониторига на дивата свиня по приложения формуляр, от проведените първи три ловни излета за групов лов на дива свиня. Разрешителните за групов лов на дива свиня задължително да се заверяват заедно с формулярите за събиране на данни в съответното ТП ДГС/ДЛС.

С цел коректното предоставяне на данни от проведените ловни излети е желателно присъствието на служители на ТП ДГС/ДЛС или РДГ, на първите три ловни излета за групов лов на дива свиня

Необходимо е стриктно да се спазват правилата за безопасност и противопожарните изисквания при провеждането на ловните излети.

До утвърждаване на плана за ползване на див заек ловуването му ще се осъществява в рамките на 30% от представените проекто-планове за ползване.

Източник: СЛРБ